Malzemeler
Hamur İçin
1 su bardağı ılıktan biraz sıcak su
1 paket instant maya
4 + 1 yemek kaşığı şeker
1.5 çay bardağı sıvı yağ
3 yemek kaşığı yoğurt
½ yemek kaşığı tuz
1 yumurta (oda sıcaklığı)
4 su bardağı un + Aldığı kadar un
İç Harç İçin
3 kahve fincanı tahin
1 kahve fincanı pekmez
3 yemek kaşığı tereyağ (erimiş)
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı şeker
Ufalanmış ceviz
Üzeri İçin
1 yumurta sarısı
2-3 damla pekmez
Yapılışı
- İç Harç İçin; ceviz hariç bütün malzemeleri karıştırın ve dolapta dinlendirin. (tahin ve pekmez ayarını kendi zevkinize göre ayarlayabilirsiniz)
- Cevizi toz şeklinde ufalayın.
- Hamur İçin; su, maya ve 1 yemek kaşığı şekeri 5 dakika bekletin, maya kabarıp köpürecek.
- Sıvı yağ, yoğurt, tuz, yumurta, 4 kaşık şeker ve unu ekleyin. Hamur ele yapışmayacak bir kıvamda olmalıdır. 1 saat oda sıcaklığında mayalanması için bekletin.
- 6 eşit parçaya ayırın ve üstünü örterek 15 dakika daha dinlendirin.
- Parçalara ayırdığınız hamurları, un serptiğiniz tezgahta yemek tabağı büyüklüğünde açın.
- Açtığınız hamurun üstüne 1-1.5 yemek kaşığı iç harçtan döküp elinizle tamamına yayın. Cevizi eşit biçimde serpiştirin ve ikinci katı üstüne koyun. Bu şekilde altı katı üst üste yerleştirin. Altıncı katın üzerine harç sürmeyin. Daha sonra tam ortadan ikiye kesin ve bir yarıma harçtan sürüp ceviz serpiştirin. Diğer yarımı kaldırıp harçlı yarımın üzerine gelecek biçimde yerleştirin. 1 parmak kalınlığında boydan kesin ve kıvırarak içten dışa olacak biçimde yerleştirin.
- Üzeri İçin; bir yumurta sarısı ve 2-3 damla pekmezi karıştırıp sürün.
- Fırını 180°C ye ayarlayın. Alt ve üstü kızarana kadar pişirin. (üzeri bir anda çok kızarmasın diye ilk başlarda fırın tepsisiyle pişiriyorum.)
Afiyet Olsun :)