MALZEMELER
1 su bardağı su (ılık)
1 su bardağı süt (ılık)
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta (bir sarı üstüne)
3 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı instant maya
7 su bardağı un (200 ml.)
İÇ HARCI
Tereyağ (oda sıcaklığı)
Zeytin Ezmesi
ÜSTÜ İÇİN
1 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı pekmez
Çörek Otu
Susam
YAPILIŞI
- İnstant maya ve toz şekeri karıştırın. Üzerine ılık suyu dökün ve üzerini streç filmle kaplayıp 10 dakika mayanın canlanması için bekletin.
- Daha sonra unun ortasını havuz gibi açın ve mayalı karışımı, sütü, sıvı yağı, 1 yumurta+1 yumurta beyazını ve tuzu koyun. Yaklaşık 5 dakika iyice yoğurun ve üzerini streç filmle kaplayıp 1-1.30 saat mayalandırın.
- Mayalanan hamurun gazını alıp avuç içi kadar bezeler koparın (80 gr.) ve tepsiye dizip o şekilde 15-20 dakika mayalandırın.
- Her bezenin üzerine yaklaşık 1-1.5 çay kaşığı tereyağ koyup yağ ile birlikte yırtılmadan açabildiğiniz kadar açın ve ortasından ikiye katlayın yine açabildiğiniz kadar açın. Daha sonra hamurun üzerine zeytin ezmesi sürün ve kısa tarafından yuvarlayın. Yuvarladığınız hamuru kendi etrafında büküp uçlarını birleştirin.
- Üstü İçin; 1 yumurta sarısı, sıvı yağ ve pekmezi karıştırın. Açmaların üzerine sürün. Son olarak çörek otu ve susamı serpiştirin. 180°C lik fırında 25-30 dakika üzeri iyice kızarana kadar pişirin. (üzerini fırın tepsisiyle kapayın ki üzeri çabucak renk almasın)
AFİYET OLSUN 🍴❤