ZEYTİNLİ YILDIZ ÇÖREK


Malzemeler

Hamur İçin

1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 yumurta (beyazı içi için ve sarısı üstü için)
3 tatlı kaşığı şeker
1.5 tatlı kaşığı tuz
20 gr. yaş maya 
500 gr. un

İç Harç İçin

4 yemek kaşığı zeytin ezmesi
3 yemek kaşığı domates kuru
Kekik
½ çay bardağı zeytinyağ
Çörek otu

Yapılışı
  1. Hamur İçin; un ve maya hariç bütün malzemeleri elinizle homojen olana kadar karıştırın.
  2. Yaş mayayı biraz ısıtttığınız suyla eritin. (su erimesine yetecek kadar çok değil)
  3. Maya ve unu da ekleyip hamur kıvamına getirmeye başlayın.
  4. Hamurun ele çok yapışmaması lazım eğer yapıyorsa biraz daha un ekleyin. 
  5. Hamuru toparlayıp mayalanması için 1 saat kadar bekletin.
  6. İç Harç İçin; kuru domatesleri rondodan geçirin. (büyük taneler kalmamalıdır)
  7. Bir kaşık yardımıyla domatesleri zeytin ezmesi, zeytinyağ ve kekikle karıştırın.
  8. Hamur mayalandıktan sonra 3 eşit parçaya ayırın. (tartı kullanırsanız daha doğru olur)
  9. 3 eşit büyüklükte yuvarlak biçiminde açın. Yağlı kağıt üzerine ilk katı koyun ve karışımın yarısını sürün. Üzerine ikinci katı koyun ve geriye kalan iç harcı sürün. Son olarak kalan katı koyun.
  10. Tam ortaya bir bardak koyun ve bardağın alt-üst-sağ-sol kısımlarından kesin.
  11. Daha sonra kestiğiniz yerlerin tam orta yerinden yine kesin ve bu işlemi bir kez daha tekrarlayın. Toplamda 16 eşit parça elde etmeniz gerelidir. (kesim videosunun detayları  Instagramda vardır)
  12. Yan yana olan 2 parçayı dışa doğru iki kere çevirin ve uç kısımlarını alta kıvırın.
  13. Tamamen şekil verdikten sonra biraz daha mayalanmaya bırakın.
  14. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve orta kısma çörek otu serpin.
  15. 185°C  fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
                                             Afiyet Olsun :)